augustus 5, 2021

Er komen de hele dag prikkels bij ons binnen. Deze op een gepaste wijze verwerken is een hele uitdaging, maar ook een leerproces.  Als je veel van deze prikkels niet verwerkt krijgt, leidt dit tot overprikkeling.

Wist je trouwens dat we minstens 8 zintuiglijke systemen hebben waarin we overprikkeld kunnen raken?

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling komt voor bij mensen die binnenkomende zintuiglijke prikkels veel sneller registreren dan de meeste mensen. Er komen veel prikkels in de hersenen aan, het is letterlijk een bombardement van prikkels.

Als je je hierin herkent, bent je waarschijnlijk oplettender en waakzamer dan anderen en neem je dingen sneller waar.

Mensen die last ondervinden van overprikkeling hebben klachten zoals snel moe zijn, concentratieproblemen, sneller geagiteerd reageren zijn, schrik om nieuwe dingen te proberen,…

Je kan op verschillende manieren reageren bij overprikkeling!

Op een passieve manier: Je hebt last van prikkels en probeert je af te schermen. Je wordt snel afgeleid omdat je zoveel waarneemt. Je bent gevoelig voor veranderingen, ook bij iemand anders bv. wat de stemming van iemand betreft. 

Op een actieve manier: Je gaat weg uit de situatie, je vermijdt bepaalde prikkels. Om je leven rustig en beheersbaar te  houden, creëer je routines, streef je naar orde en probeer je regelmatig tijd alleen door te brengen.

Het gevaar van minder prikkels toelaten is dat je minder kan deelnemen aan het leven of je het gevoel hebt dat je minder situaties aan kan dan andere mensen. Bovendien is er een grens aan minder prikkels toelaten. Op een bepaald punt gaan we terug op zoek naar extra prikkels en wordt het vinden van evenwicht nog moeilijker.  

Overprikkeling, in alle zintuiglijke systemen?

Ik ken geen enkel mens die in alle zintuiglijke systemen tegelijkertijd overprikkeld is. Dit zou immers betekenen dat je op elke zintuiglijke prikkel, zowel op wat je ziet, hoort, ruikt, smaakt en voelt van binnenuit of van buitenaf, overgevoelig reageert. Je leven zou één complete chaos zijn. 

Met prikkels ervaren is op zich niets mis. We hebben ze nodig om vitaal door het leven te gaan. Zonder prikkels gaan we dood, met te weinig prikkels is het leven saai en als er te veel prikkels binnen komen kan het tot overprikkeling leiden.

Het is dus belangrijk om te weten wat bij jou overprikkeling uitlokt, welke prikkels je makkelijk verwerkt krijgt en welke prikkels je goed doen! Van hieruit kan je vertrekken om meer balans te vinden.

Het kan een zoektocht zijn om dit in kaart te brengen. Het is mijn ervaring dat dit heel boeiend maar ook een enorme meerwaarde kan zijn en een enorme meerwaarde om te weten hoe je minder last hoeft te hebben van overprikkeling. 

Mijn 3 tips om weg van overprikkeling naar balans en plezier te gaan:

  1. Op het moment dat je je overprikkelt voelt, blijf je even zitten of staan. Je buigt je hoofd wat naar voren en laat je schouders hangen. Voel het contact met de grond, laat de spanning uit je lichaam wegvloeien. Voel hoe er stilaan rust in je lichaam komt. 
  2. Beweeg rustig na een activiteit waarin je stress opbouwt. Bewegen zorgt voor het dalen van je stressniveau en zo ook voor ontprikkelen. 
  3. Als je uit de overprikkeling bent, kijk dan terug naar wat er gebeurde. Welke soort zintuiglijke prikkels kreeg je moeilijk verwerkt? Zijn er ook momenten waarop dit wel lukt? Wat kan je hier van leren? 

Prikkels in ons leven zullen er altijd zijn, maar door er bewust mee om te gaan, zeker als het even moeilijker loopt, kan jij elke dag balans en plezier in je leven creëren. 

Door meer inzicht in je eigen prikkelverwerking kan jij bewuster stappen zetten naar meer balans en plezier in je leven. 

Hartelijke groet

Inge

P.S. Heb je vragen of wil je graag kennismaken?

Boek dan hier een eerste babbeltje of wil je graag meer leren tijdens een opleiding bekijk dan de agenda.

Interessant voor jou...

maart 19, 2024

De kracht van huid- op huidcontact, moedermelk, prikkeltherapie en ergonomisch dragen. Welkom bij onze blog, gewijd aan de buitengewone reis

Prematuur geboren helden

maart 1, 2024

In deze blog gaan we dieper in op sensorische informatieverwerking (SI), een onzichtbare kracht die een cruciale rol speelt in

Sensorische informatieverwerking: de onzichtbare kracht achter ons gedrag

februari 15, 2024

In mijn praktijk gebruik ik hulpmiddelen binnen een leerproces, om met bepaalde zintuiglijke prikkels te leren omgaan. Een body sock

Een ‘body sock’ en onze zintuigen.
nieuwsbrief

Ontvang jij graag de laatste blogs?