juni 18, 2022

Zie je bij je kind dat …

  • het over het algemeen onhandig over komt…
  • bewegingen coördineren niet zo vloeiende verloopt…
  • voor een zelfde activiteit soms een andere hand gebruikt bv. om iets op te rapen of om te tekenen…
  • het vaak iets laat vallen…
  • het meer valt dan andere kinderen …
  • het regelmatig over zijn voeten struikelt…
  • er veel onnodige bewegingen gemaakt worden of je kind juist heel weinig beweegt…
  • het hulp nodig heeft bij taken met twee handen, zoals veters strikken, schrijven/tekenen, potjes openen of sluiten?

Als je een aantal van bovenstaande kenmerken ziet bij je kind, zou het kunnen dat het problemen heeft met het integreren van bilaterale coördinatie.

Wat is bilaterale coördinatie dan eigenlijk?

Bilaterale coördinatie gaat over het gebruiken van je twee lichaamshelften bij motorische taken.

Om je twee kanten of bilaterale bewegingen te coördineren, moet er in de hersenen communicatie zijn tussen onze beide hersenhelften via een brug, het corpus callosum. Dit deel van de hersenen ontwikkelt al in de baarmoeder. Het moet zich nog heel wat verder ontwikkelen na de geboorte.

Welke zintuigen hebben hier een een invloed op?

Bilaterale coördinatie is nauw verbonden met het vestibulaire systeem. Dat ontvangt signalen over waar je hoofd zich in de ruimte t.o.v. de aarde bevindt. Het speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een houding, onze bewegingen en het houden van ons evenwicht.

Ook het proprioceptieve en tactiele systeem zijn belangrijk. Het proprioceptieve systeem geeft informatie vanuit je spieren en gewrichten over de kracht die je gebruikt en ondersteunt mee het handhaven van houdingen en alle bewegingen. Het tactiele systeem geeft informatie vanuit de buitenwereld aan je lichaamsgrenzen bv. over het blad papier waarop je schrijft of een voorwerp dat je in de hand houdt of het glad of ruw is, hard of zacht.

En tot slot is het visuele systeem, dus wat je ziet, belangrijk om fijne bijsturingen te doen.

Waarom is bilaterale coördinatie belangrijk?

Je hebt het nodig voor alle activiteiten die we in ons dagelijks leven doen van je wassen, afwassen, iets vastnemen, eten etc. tot fietsen en auto rijden. Het is ook de basis voor onze fijnmotorische vaardigheden zoals knippen, veters strikken, tekenen, schrijven.

Je hebt altijd je twee zijden nodig ook al lijkt het soms dat enkel 1 kant iets doet. Als je bv. actief iets doet met je rechterkant zal je linkerkant dit ondersteunen.

Bv. bij tekenen en schrijven op papier is het belangrijk om met 1 hand te tekenen of schrijven en met de andere hand het papier vast te houden. Ook bij het tekenen op een bord zal je als je er aandacht voor hebt merken dat ook je niet-schrijvende kant voor een soort steun zorgt als deze ontspannen kan zijn. Als er medebewegingen zijn in de ‘niet-actieve’ kant of elders in je lichaam bv. aan de mond is het teken dat de bilaterale coördinatie nog niet voldoende ontwikkeld is voor de activiteit die je aan het doen bent.  

Wil je meer weten of hulp?

Merk jij ook dat je kind problemen heeft met zijn bilaterale coördinatie? Neem gerust contact op zodat we samen je kind kunnen ondersteunen in de ontwikkeling van zijn bilaterale integratie.

Professionals kunnen zich aanmelden voor een supervisie of cursus bv. de online cursus ‘Prikkels om te groeien’ waarin we vanuit de zintuiglijke informatieverwerking/prikkelverwerking ook naar motoriek kijken. Zie https://prikkelsomtegroeien.be/cursus/ of kijk eens in mijn agenda: https://prikkelsomtegroeien.be/events/.

Interessant voor jou...

april 15, 2024

Er zijn heel wat factoren die een rol spelen als we het hebben over het risico op vallen. Denk maar

Hebben moeilijkheden met prikkelverwerking een effect op het valrisico bij ouderen?

maart 19, 2024

De kracht van huid- op huidcontact, moedermelk, prikkeltherapie en ergonomisch dragen. Welkom bij onze blog, gewijd aan de buitengewone reis

Prematuur geboren helden

maart 1, 2024

In deze blog gaan we dieper in op sensorische informatieverwerking (SI), een onzichtbare kracht die een cruciale rol speelt in

Sensorische informatieverwerking: de onzichtbare kracht achter ons gedrag
nieuwsbrief

Ontvang jij graag de laatste blogs?